nul komma nul

Tot voor een aantal jaren geleden dronk ik geen alcohol wanneer ik nog de baan op moest. Nultolerantie, weet je wel: geen aperitief of ‘maar ééntje’ dus. Neen, geheelonthouder was ik. Een glaasje dronk ik wel thuis, voor de tv of met een goed boek. Meestal was dat dan ook een beter glaasje, want geef toe: op een doorsnee receptie krijg je toch maar goedkope cava of ‘flutjeswijn’ gepresenteerd.

nultolerantie

Als ik al niet het label ‘saai’ met mij mee droeg, dan zeker wel na de zoveelste weigering van een glas alcohol. Want hoe is dat nu ook alweer mogelijk? Je amuseren zonder alcohol: kan dat wel? Ja, dat kan, daar ben ik heilig van overtuigd. De mensen die het tegendeel beweren, weten gewoon niet hoe ze zich moeten amuseren. En sorry, maar ik vind het ronduit zielig als je daarvoor al een glaasje alcohol nodig hebt.

Ja, ik klink in de vorige paragraaf als een saaie seut. Misschien ben ik dat wel, ik ben immers nooit het doorsnee type uitgaander geweest. Echt dronken ben ik tot op heden ook nooit geweest, maar daar zal mijn controledrang wel voor iets tussen zitten.

Maar goed, een aantal jaren geleden was ik het dus kotsbeu. Kotsbeu om steeds dezelfde vragen te horen (“ben je zwanger?” staat nog steeds met stip op één). Dus gaf ik op een bepaald moment ook toe en dronk ik wel eens een glas. Ik sta nochtans redelijk sterk in mijn schoenen, maar de constante verantwoording was er te veel aan.

Eind vorig jaar was er een korte drink op het werk, net voor het kerstverlof. Ik nam een glas fruitsap. En ja.. daar was alweer de vraag of ik misschien zwanger was. Neen, dat ben ik dus niet. Maar ook: vanaf nu geef ik niet meer toe. Ik ben pro nultolerantie. Maar vooral: ik voel me beter bij het feit dat ik helemaal geen glaasje op heb bij het rijden. Ook al kan ik er in principe goed tegen zoals ze dat in de volksmond zeggen.

Op het nieuwjaarsfeestje op mijn werk sta ik dan ook met plezier achter de BOB-bar. Ik doe mijn best opdat het ook de leukste bar wordt! En voor de dames: neen, ik beloof dat ik zeker niet zal vragen of jullie zwanger zijn. Heren, wees gerust, geen imagoschade aan mijn bar!

Dat moest er dus even uit! Zijn jullie ook pro nultolerantie of drinken jullie wel eens een glaasje in combinatie met een plaatsje achter het stuur?

9 Comments

 1. Samaja januari 16, 2017

  Als ik met de auto ben, drink ik soms een glaasje maar even vaak hou ik het op iets alcoholvrij. Ik kan er niet goed tegen dus een glas is echt wel mijn limiet. Als ik niet moet rijden, drink ik trouwens ook niet veel. Ik krijg er een rood hoofd en hoofdpijn van, dat is het mij al lang niet meer waard. Nultolerantie als bestuurder, daar zou ik geen enkel probleem mee hebben.

  Beantwoorden
 2. Kristien januari 16, 2017

  Ik ben pro nultolerantie voor chauffeurs. Er gebeuren zo al genoeg ongelukken …
  Ik rijd ook wel amper met de auto dus misschien heb ik geen recht van spreken? Ik ben dan ook sowieso een gevaar op de baan :p

  Beantwoorden
 3. Josefien januari 16, 2017

  Ik ben volledig akkoord.
  Ik drink sowieso niet (ik lust het niet graag) maar anders zou ik ook volledig pro nultolerantie zijn hoor.

  Beantwoorden
 4. Mel januari 16, 2017

  Voor mij hoeft nultolerantie niet voor iedereen, maar zelf drink ik niet (meer). Omdat ik daar zelf geen nood aan heb om plezier te hebben. Maar ik blijf het inderdaad vreemd vinden dat je een reden moet opgeven als je niet drinkt (zoals zwangerschap of medicatie of zo).

  Beantwoorden
 5. fieke januari 16, 2017

  Hier ook amper of geen alcohol. Mijn omgeving weet dat wel, dus feestjes tijdens mijn prille zwangerschap hebben geen roet in het eten gegooid. Dat veel mensen mij hierdoor saai vinden, trek ik me niet aan. Ik lust geen bier, en verder drink ik niet zo veel. Voor mij is er ook geen alcohol nodig om mij te amuseren!

  Beantwoorden
 6. Evi januari 17, 2017

  Stevig drinken en rijden gaan niet samen. Als we weggaan en ik moet rijden dan zal ik heel misschien aan het begin van de avond één glaasje drinken maar daarna worden het sowieso non-alcoholische drankjes. Alcohol is ook helemaal niet nodig om je te amuseren of het gezellig te maken.

  Beantwoorden
 7. Falderie januari 21, 2017

  Ik ben daar niet zo categoriek in. Als ik moet rijden, drink ik wel. Maar nooit teveel.
  Persoonlijk vind ik dat de wettelijke limieten heel erg laag liggen, maar ik hou me er wel aan.

  P.s.: Ik kan me net zo goed zonder alcohol amuseren als met. Het is inderdaad een fabeltje dat dat niet zou kunnen. Maar ik snap wel waar het vandaan komt: als je als enige niet drinkt en de rest van het gezelschap begint boven zijn theewater te raken, dan stopt de fun voor mij wel. Niets zo vervelend als een bende zatlappen om je heen… 😉

  Beantwoorden
 8. Mirthe januari 22, 2017

  Ook helemaal pro nultolerantie. Dat, en ik vind alcoholische dranken meestal absoluut niet lekker. Een non-alcoholische cocktails smaakt meestal stukken beter.

  Beantwoorden
 9. Katrien januari 22, 2017

  Ik drink al eens graag een glas, maar zelden meer dan 2 en zeker niet als ik BOB ben. Ik heb dat ook niet nodig om me te amuseren. Ik heb ook geen idee wat het is om zat te zijn, hoogstens wat tipsy. Ik wil het precies ook niet weten wat het is, de controlefreak in mij zou dat ook niet aankunnen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.